logo junior

Sposób na Alcybiadesa

Artykuł dodany: 2010-01-21 11:23:00 Dział:

WYDRUKUJ I SPRAWDŹ, CO PAMIĘTASZ Z LEKTURY


1. Co się stało podczas rozmowy w gabinecie dyrektora?

a) Dyrektor zagroził chłopcom, że wyrzuci ich ze szkoły.

b) Został stłuczony posąg Katona.

c) Nauczyciele zaczęli się kłócić na temat przyszłości szkoły.

d) Pani Kalino zwolniła się na własne życzenie.

 

2. Dlaczego chłopcy wahali się nad kupieniem sposobu na Alcybiadesa?

a) Bali się, że Szekspir sprzeda im fałszywy sposób.

b) Nie chcieli stracić wszystkich swoich oszczędności.

c) Alcybiades był uosobieniem niezaradności i uczciwości gogicznej.

d)Zastanawiali się, czy nie lepiej wziąć się ostro do nauki.

 

3. Skąd przyjechała wycieczka, którą miała oprowadzić po Warszawie klasa ósmaa?

a) Z Sandomierza

b) Z Krakowa

c) Z Elbląga

d) Z Ełku

 

4. Jak Zasępa pomógł uczniowi, który czuł się Jankiem Muzykantem?

a) Podarował mu stare skrzypce.

b) Znalazł mu rymy do wyrazu “żałosny”.

c) Zapisał go na prywatne lekcje muzyki.

d) Rozśmieszył go do łez.

 

5. Co, zdaniem chłopców, sprzedał im chłop w Czersku?

a) Starą siatkę.

b) Misiurę.

c) Kawałek rycerskiej zbroi.

d) Rękojeść rycerskiego miecza.

 

6. Co Alcybiades zaproponował uczniom VIIIa?

a) Zaproponował, że nie będzie odpytywał przez najbliższy tydzień.

b) Ciekawe opowieści na temat królów polskich.

c) Triumwirat.

d) Zawieszenie broni.

 

7. Który z chłopców przejmuje inicjatywę i dowodzi akcją zdobywania sposobu na gogów?

a) Ciamciara

b) Zasępa

c) Słaby

d) Pędzel

 

8. Szekspir szczególnie interesował się:

a) matematyką,

b) filozofią,

c) sztuką i teatrem,

d) motoryzacją.

 

9. Czym wsławiła się pani Więckowska podczas okupacji?

a) Uratowała kilku powstańców.

b) Była łączniczką.

c) Ocaliła szkolne zbiory.

d) Przekazywała tajne informacje.

 

10. Co było obiektem sporu między panią Więckowską a dyrektorem?

a) Niewywiązywanie się z obowiązków woźnej.

b) Hodowla drobiu.

c) Zostawianie wiadra z wodą na środku szkolnego korytarza.

d) Nieustanne gubienie szkolnych kluczy.

 

11. Co skłania maturzystę Marcina Ciamciarę do rozpoczęcia opowieści z klasy ósmej?

12. Co wydarzyło się na lekcji fizyki?

13. Jaką rolę mieli pełnić Zesępa, Ciamciara, Pędzel i Słaby w przedstawieniu przygotowywanym przez Szekspira?

14. Jak naprawdę nazywał się Szekspir?

15.Jak chłopcy próbowali uzyskać od Szekspira informacje o sposobie?

16. Jak nazywał się uczeń, który czuł się Jankiem Muzykantem?

17. Dlaczego bohaterowie nie kupili sposbu na najbardziej wymagających nauczycieli?

18. Ile kosztował sposób na Alcybiadesa?

19. Jaką opowieścią uczniowie próbowali zagadać Alcybiadesa?

20. Jak zakończyła się wycieczka po Warszawie?

 

 

 ODPOWIEDZI

 

1. B.; 2. C.; 3. D.; 4. B.; 5. B.; 6. C.; 7. B.; 8. C.; 9. C.; 10. B.

11.. Marcin Ciamciara przeglądając zeszyty z lat szkolnych, znajduje zielony brulion z napisem “Klasa”.

12 Podczas lekcji fizyki Ciamciara przekręcił kurek w aparacie Kippa w przeciwnym do zalecanego kierunku, co spowodowała wybuch.

13. Zesępa, Ciamciara, Pędzel i Słaby mieli pełnić rolę statystów.

14. Imię i nazwisko Szekspira: Juliusz Lepki.

15. Chłopcy podczas próby teatralnej porwali związanego Szekspira, wynieśli do przyszkolnego ogródka i torturami próbowali uzyskać informacje o sposobie.

16. Chłopiec, który czuł się Jankiem Muzykantem miał na imię Wątłusz.

17. Bohaterowie nie kupili sposobu na najbardziej wymagającego nauczycieli, ponieważ wszystkie sposoby były zbyt drogie.

18. Sposób na Alcybiadesa kosztował 47 zł 10 gr.

19.Uczniowie, żeby zagadać nauczyciela opowiedzieli o spalonych spodniach Mnożka.

20. Podczas oprowadzania gości z Ełku po Warszawie uczniowie z ósmej a wykazali się dużą wiedzą i zyskali uznanie dyrektora.

partnerzy

             

rss

Wydawnictwo nie ponosi odpowiedzialności za treści komentarzy pozostawionych na stronie.

Teksty ukazujące się na stronie nie mogą być kopiowane bez zgody wydawcy.


© Agencja Wydawnicza AGA-PRESS
projekt i wykonanie: Logonet Sp. z o.o.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszym Regulaminie.

X